Млечните продукти с растителна мазнина все по-предпочитани

Млекопроизводителите искат опростяване на процедурите за продуктите по стандарт.

13.11.2012 | 09:53
Млечните продукти с растителна мазнина все по-предпочитани

Продажбите на млечни продукти с растителна мазнина са се увеличили заради по-ниските цени, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки, заместник-председател на Агенцията на млекопреработвателите. Ръст се наблюдава и при продажбите на вносни млечни продукти, особено от ресторантьорския бранш, коментира Присадашки. В същото време плавното повишение на цените на българските продукти ще продължи, коментира заместник-председателят на Агенцията на млекопреработвателите. То обаче няма да е драстично през следващите месеци. В момента е налице пренареждане на пазара, като се появяват някои нови компании, коментира още Присадашки. Той съобщи, че работещите в бранша настояват за облекчаване на процедурите за производство на млечни продукти по стандарт. Присадашки  обясни, че стандартите за месните продукти са браншови и реално фирмите просто прилагат рецептата, докато за млечните продукти стандартът БДС е утвърден от Агенцията по стандартизация и прилагането му от дадена фирма отнема поне шест месеца административен труд.