fallback

За две години сивата икономика е намаляла, отчете Младенов

Броят на работещите без трудови договори за 2011 е намалял с 57% спрямо 2008 според министъра.

12.11.2012 | 13:35

През последните две години нивото на сивата икономика е намаляло със 7 процентни пункта. Същевременно броят на работещите без трудови договори за 2011 е намалял с 57% спрямо 2008, отчете днес на конференция социалният министър Тотю Младенов.

До момента бизнесът и браншовите синдикати са договорили минималните осигурителните прагове в 70 на сто от икономическите дейности в страната, обяви министърът. "От една страна, по този начин се помага на работниците, а от друга - на бизнеса, особено във връзка с нелоялната конкуренция в даден бранш".

Младенов отбеляза, че все повече стават компаниите, които инвестират в подобряване на условията на труд и квалификацията на работниците си, както и в екология. "Нараства броят на работодателите, които развиват добрата социална отговорност. Увеличават се фирмите, които заявяват свободни работни места за млади хора".

В доклад на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи преди няколко месеца беше посочено, че България губи годишно от сива икономика над 25 млрд. лева. Според Брюксел, тази икономика формира една трета от брутния вътрешен продукт.

fallback
fallback