България ще подпише за "Южен поток" на 15 ноември

Всички технически детайли по газопровода са обсъдени, съобщи енергийният министър.

12.11.2012 | 15:03
България ще подпише за

(Обновена в 15:47)

България ще подпише окончателното инвестиционно споразумение с руснаците за газопровода "Южен поток" на 15 ноември, стана ясно днес след среща между енергийния министър Делян Добрев и президента Росен Плевнелиев. Двамата са обсъдили и новия договор за доставка на руски газ, който влиза в сила от 1 януари 2013.
"Министър Добрев ме увери, че кабинетът полага усилия, за да може новата цена да е по-изгодна", коментира държавният глава.

Няма нищо скрито в преговорите  за изграждането на газопровода "Южен поток", коментира по-рано тази сутрин по Нова телевизия енергийният министър. Неговото уверение е, че с "Газпром" са обсъдени и договорени всички технически детайли по проекта, така че българският интерес е защитен. С изказването си министърът отхвърли твърдението на Демократи за силна България, че кабинетът води тайни преговори с Русия. 

По време на разговора Добрев разкри, че отстъпката, която "Газпром" направи на България през април, не е влязла в сила веднага заради неяснотата около българското финансиране на "Южен поток". Министърът обаче не отговори как Българският енергиен холдинг ще покрие разходите за участъка на българска територия, оценен на 3.3 млрд. евро. "Нашите предварителни разчети показваха, че отстъпката трябва да е около 115 млн. долара, а най-вероятно ще се окаже по-малка поради две причини - от една страна, "Булгаргаз" нямаше достатъчно финансов ресурс, за да закупи такива големи количества газ, за да се възползва в пълна степен от тази отстъпка, но пари можеха да се намерят. По-важна е другата причина - не го направихме, защото очакваме от 1 януари цената да бъде по-добра, отколкото, която плащаме в момента, няма логика ние в последните 1-2 месеца да нагнетяваме количества газ в Чирен, които не ползваме".

Новата цена за доставките на руски газ от 2013 ще бъде обявена тази седмица при подписването на окончателното инвестиционно споразумение, съобщи още министърът.

Турция няма да строи АЕЦ край Резово, каза Добрев. Информацията е получил от турския министър на енергетиката на Турция Танер Йълдъз. Повече подробности около този проект българският министър щял да получи тази седмица по време на визита в съседната страна.

Междувременно общественият доставчик "Булгаргаз" обяви, че на 10 декември ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулуране предложението за цената на газа, валидна за първото тримесечие на 2013.