Плевнелиев иска информация за цената на газа и „Южен поток”

Държавният глава настоява за повече прозрачност преди подписването на газовите договори следващата седмица.

10.11.2012 | 14:34
Плевнелиев иска информация за цената на газа и „Южен поток”

В следващите дни правителството трябва да изнесе всички цифри и данни по новите договори за цената на газа и „Южен поток”. Очаквам това да се случи, за да има прозрачност „какво ще се подписва с Русия”, заяви пред журналисти в Банско президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че неуспехът на проекта АЕЦ „Белене” е именно в недостатъчната прозрачност и погрешния модел на финансиране и изрази надежда „Южен поток” да има друга съдба.

Плевнелиев заяви, че към днешна дата има нужда от повече информация за газовите договори, които предстоят да бъдат подписани следващата седмица. От тази информация се нуждае и бизнесът, за да бъде наясно какво да очаква в бъдеще, заяви държавният глава.

През седмицата енергийният министър Делян Добрев обяви, че в момента се водят преговори с Русия за отстъпка от над 11% по  договорите за доставка на природен газ. Според него подобна преференция ще действа до 31 декември тази година и България ще настоява тя да остане същата и догодина. Добрев обаче изрази надежда, че отстъпката може да бъде и по-голяма. В средата на седмицата той представи пред икономическата комисия в парламента бизнес план и финансови модели за проекта „Южен поток”, които, по неговите думи, са напълно изпълними.

През българската територия трасето на „Южен поток” ще е с дължина 538 километра, ще започва на 2 километра южно от Варна и ще завършва в Сърбия. Стойността на българската част от проекта е 3.308 милиарда евро.