Газопроводът „Южен поток" оценен на 16 млрд. евро

Според разчетите на "Газпром" за три години изграждането на тръбата се е оскъпило почти двойно.

09.11.2012 | 09:20
Газопроводът „Южен поток

Стойността на газопровода "Южен поток" се оценява на 16 млрд. евро, съобщи агенция Bloomberg като се позовава на заместник-ръководителя на отдела за проекти на "Газпром" Алексей Серебряков. Подводната част от газопровода ще струва 10 млрд. евро, а сухопътните участъци в Европа, включително този в България – на около 6 млрд. За сравнение през 2009 ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви цена от 8.6 млрд. евро.

Другата неофициална корекция от страна на "Газпром" е за постигане на пълен капацитет. Досега се предвиждаше това да стане през 2019. В руските медии обаче се появи информация, че през 2016 газопроводът трябва да пренася 15.75 млрд. кубически метра годишно, на следващата година обемът трябва да се увеличи до 47.25 млрд. кубически метра и да се достигне максимален капацитет от 63 млрд. кубически метра през 2018.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че предварителните изчисления за българския участък са оценени на около 3.3 млрд. евро. Българският енергиен холдинг трябваше да подпише днес инвестиционното споразумение с руснаците. Заради смъртта на патриарх Максим, Министерството на икономиката отложи церемонията за другата седмица.