"Райфайзенбанк" ще оценява проектите за градско развитие в София

Общо две банки подадоха документи в конкурса, уточниха за Bulgaria On Air от фонд FLAG.

08.11.2012 | 15:28

Създаденият през пролетта Фонд за градско развитие на София (FLAG) избра за партньор "Райфайзенбанк" след проведен конкурс, в който е участвала още "Уникредит Булбанк", съобщи днес за електронното издание на Bulgaria On Air Надя Данкинова, изпълнителен директор на фонда.

Общият финансов ресурс е 49.2 млн. лева, предоставен по равно по линията JESSICA на Оперативна програма "Регионално развитие" и фонда FLAG. С проекти могат да кандидатстват Столична община, общински дружества, публично-частни партньорства и частни инвеститори. Единствените условия са да имат идеен проект и бизнес план.

Спечелилата банка ще оценява риска и кредитоспособността на кандидатите, както и ще администрира финансирането на проектите. В официално изявление вчера, стана ясно че бъдат отпускани средства за подобряване на градската среда, обновяване на обществени пространства, възстановяване на изостанали градски зони.

При избора определяща е била икономически най-изгодната оферта. Комисията във фонда е формирала крайната оценка на базата на два показателя - предложена доходност/лихва върху сумите по Целевата разплащателна сметка и Резервната сметка и предложената цена, уточни още Надя Данкинова.

Общинското дружество "Пазари Възраждане" е един от сигурните кандидати за финансова помощ. През май кметът Йорданка Фандъкова обяви, че има готов проект за ремонтиране на Женския пазар.