Кабинетът обвърза договорите за руския газ и "Южен поток"

Министър Делян Добрев трябва да разреши на БЕХ да сключи договор с "Газпром".

07.11.2012 | 13:38
Кабинетът обвърза договорите за руския газ и

Окончателното инвестиционно решение за строежа на газопровода "Южен поток" през българска територия да бъде обвързано с новия договор за доставки на руски газ, реши на днешното заседание правителството. Очаква се споразуменията с руснаците да бъдат подписани на 9 ноември.

Министрите упълномощиха ресорния Делян Добрев да разреши на Българския енергиен холдинг да сключи договора с "Газпром". В съобщението, разпространено от пресслужбата на кабинета, не се казва как точно ще бъдат обвързани двата договора. По неофициална информация идеята е кабинетът ще разреши изграждането на тръбата в замяна на по-изгодни условия по доставките на руски газ от 1 януари 2013.

По готвения договор с "Газпром" до момента се знае, че ще бъде за шест години, вече само с един доставчик - "Газпром експорт", а не както беше досега чрез "Овергаз Инк" и "Винтерхал", в които "Газпром" също има акционерно участие.

Няма много яснота в общественото пространство и около другия договор - за "Южен поток". Единственото, което се знае, е от изявление на министър Добрев преди няколко месеца. България обмисля вариант да даде съгласието си по проекта, но няма да участва със средства в строежа. Парите ще бъдат осигурени от "Газпром", а в българската хазна поне 15 години няма да влизат приходи от транзитни такси, разкри министърът. Очаква се тръбата да заработи на пълни мощности от 2017.