Опасенията около Гърция свалиха стойността на еврото

Управляващата коалиция в южната ни съседка се изправя пред нарастващото недоволство на гражданите и провеждането на предсрочни избори изглежда все по-вероятно.

05.11.2012 | 15:33
Опасенията около Гърция свалиха стойността на еврото

Еврото падна до едномесечно дъно заради опасенията, че Гърция няма да успее да получи следващия транш от договорената с кредиторите финансова помощ. Масовите стачки в южната ни съседка засилиха страховете сред инвестиционната общност на Стария континент.

За последните три седмици единната европейска валута загуби над 2% от стойността си, а днес падна до най-ниските си нива за последния месец. Курсът на единната валута се понижи до нива от малко над 1.28 спрямо американския долар. Основната причина за разпродажбите на еврото се крие в гръцката столица Атина, смятат повечето анализатори. Управляващата коалиция в южната ни съседка се изправя пред нарастващото недоволство на гражданите и евентуалните предсрочни избори започват да звучат като все по-вероятна алтернатива. Всичко това неизбежно влияе и върху настроенията на пазарните участници. Програмата за изкупуване на облигации, обявена от Европейската централна банка преди два месеца, засега не успява да обърне низходящото движение на европейските пари.

Икономическият растеж в еврозоната изостава от този в десетте водещи световни икономики. Безработицата на Стария континент достигна рекордни равнища от 11.6% през септември, а банките все още не са склонни да развържат кредитирането, въпреки рекордно ниските лихвени проценти, поддържани от централните банкери.
В същото време американския долар засили позициите си на валутните пазари, подкрепен от позитивните макроикономически данни отвъд океана. Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо водещите световни валути, достигна двумесечен връх от 80.5 пункта. За последните два месеца индикаторът добави два процента и половина към стойността си.