Кабинетът преговаря тайно за "Южен поток", твърди Костов

Тъмносините искат Борисов да информира депутатите за преговорите с руснаците по проекта.

02.11.2012 | 14:01
Кабинетът преговаря тайно за

Демократи за силна България настоява премиерът Бойко Борисов да информира парламента за подготвения договор с Русия за "Южен поток" - преди да бъде подписан този месец. Лидерът на партията и бивш премиер Иван Костов обвини управляващите, че са водили тайни преговори с Москва за изграждането на българския участък от газопровода.

"Настояваме премиерът да отговори на няколко важни въпроса – един от тях е гарантирани ли са възможностите на България да купува газ от трети страни и да го транспортира по "Южен поток", посочи Костов.

Друг въпрос, зададен от тъмносините, е дали са съобразени ли транзитните такси за "Южен поток" с изискванията на Брюксел да не са обект на дългосрочни договори и да не са зависими от двустранните политически отношения.

Кой гарантира, че по тръбата ще се транспортират 63 млрд. кубически метра газ годишно, както е по проекта, след като досега други два газопровода за Европа - "Северен поток" и "Син поток" пренасят много по-малко от предвидените количества газ, питат още ДСБ.

Преди ден стана ясно, че се отлага на 9 ноември визитата на президента Владимир Путин в България. Подписването на договорите за "Южен поток" и за новите доставки на руски газ няма да бъде отложено, потвърдиха за електронното издание на Bulgaria On Air от Българския енергиен холдинг.