Центърът за икономическо развитие не очаква повече чуждестранни инвестиции догодина

Икономическият ръст за следващата година ще е в рамките на 1.5%, смятат експертите от ЦИР.

01.11.2012 | 17:46
Центърът за икономическо развитие не очаква повече чуждестранни инвестиции догодина

През 2012  българската икономика ще отбележи ръст от над 1%, сочат прогнозите на Центъра за икономическо развитие. Анализаторите аргументират оптимистичната си прогноза с увеличението на потреблението и с по-добрите резултати в почти всички сектори.

Според доклада българската икономика бавно, но сигурно, се възстановява от забавянето през последните години. През второто тримесечие на годината статистиката отчита ръст на потреблението с 6.2% на годишна база, което е една от основните предпоставки за икономическия ръст. Заради външните условия обаче, растежът е силно ограничен и ще възлиза на 1% в края на настоящата година и около 1.5% през 2013.

От Центъра за икономическо развитие очакват безработицата в страната да се задържи над 12% към края на годината, а общата инфлация да възлиза на 4 на сто. Средствата от европейските оперативни програми също са в основата на растежа. Според експертите от Центъра за икономическо развитие прогнозите на правителството за усвояване на 3.5 милиарда евро няма да се сбъднат, но въпреки това сумата ще е висока – в рамките на около 2 милиарда евро. Заради слабия икономически ръст експертите не очакват повишаване на преките чуждестранни инвестиции, като открояват две паралелни тенденции-оттегляне на някои от инвеститорите и навлизане на нови в търсене на по-добри възможности за реализация.

В доклада се посочва още, че слабият ръст на икономиката не предлага добри перспективи на чуждите инвеститори, но ударното усвояване на еврофондовете, финансовата стабилност, ниските производствени разходи, достатъчно квалифицираната работна ръка все още задържат страната на картата на капиталовите потоци.
 
По отношение на Бюджет 2013, икономистите от центъра изразяват мнение, че липсват признаци на каквито и да е сериозни реформи и важни програмни политики, а финансовата рамка по-скоро копира тези, които са гласувани за последните 2 години.