fallback

Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата

Очаквах да чуя обективен дебат, който да помогне за политиката по лекарствата, каза министърът в парламента.

01.11.2012 | 13:57

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви днес, че ще изпрати на прокуратурата изготвен доклад на временната парламентарна комисия за цените на лекарствата. С документа ще се сдобие и създадената преди месец комисия за установяване на корупция по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев.

Сред изводите в документа е посочена необходимостта от създаване на система за постоянен контрол на цените, както и ясни правила за провеждането на търгове за лекарства в лечебните заведения.

"Очаквах да чуя обективен дебат, който да помогне за политиката по лекарствата - не само да търсим имената на виновните, а да начертаем пътя напред. За съжаление чух какви ли не тези, пречупени през политическия ъгъл. Съвсем малко бяха обективните изказвания", каза в парламента здравният министър.

Оглавяваното от Атанасова ведомство получи тази сутрин безвъзмездна финансова помощ от 16 милиона лева – 2.4 млн. от бюджета и 13.6 млн. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за обучение на млади лекари. Парите ще стигнат за 1000 специализанти. Според Десислава Атанасова тези средства са единственият шанс младите лекари да останат в България.

Проектът "Нови възможности за лекарите в България" цели да бъдат подкрепени младите специализанти, които до момента сами финансираха обучението си, каза социалният министър Тотю Младенов.

fallback
fallback