Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата

Очаквах да чуя обективен дебат, който да помогне за политиката по лекарствата, каза министърът в парламента.

01.11.2012 | 13:57
Атанасова дава на прокуратурата доклад за цените на лекарствата

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви днес, че ще изпрати на прокуратурата изготвен доклад на временната парламентарна комисия за цените на лекарствата. С документа ще се сдобие и създадената преди месец комисия за установяване на корупция по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев.

Сред изводите в документа е посочена необходимостта от създаване на система за постоянен контрол на цените, както и ясни правила за провеждането на търгове за лекарства в лечебните заведения.

"Очаквах да чуя обективен дебат, който да помогне за политиката по лекарствата - не само да търсим имената на виновните, а да начертаем пътя напред. За съжаление чух какви ли не тези, пречупени през политическия ъгъл. Съвсем малко бяха обективните изказвания", каза в парламента здравният министър.

Оглавяваното от Атанасова ведомство получи тази сутрин безвъзмездна финансова помощ от 16 милиона лева – 2.4 млн. от бюджета и 13.6 млн. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за обучение на млади лекари. Парите ще стигнат за 1000 специализанти. Според Десислава Атанасова тези средства са единственият шанс младите лекари да останат в България.

Проектът "Нови възможности за лекарите в България" цели да бъдат подкрепени младите специализанти, които до момента сами финансираха обучението си, каза социалният министър Тотю Младенов.