800 млн. долара изтичали нелегално от Ирак всяка седмица

Налице е схема за пране на пари чрез подправени документи, показва одиторски доклад.

31.10.2012 | 08:59
800 млн. долара изтичали нелегално от Ирак всяка седмица

До 800 милиона долара напускат незаконно Ирак всяка седмица, което лишава страната от твърда валута, сочи доклад на американски инспектори, цитиран от Асошиейтед прес.

Според заключенията е налице широка схема за пране на пари и това може да привлече засилено внимание върху надзора на иракската централна банка. Тя е в центъра на проверката по подозрения за финансови нарушения, в които са замесени бившият управител на институцията и други висши служители.

Според одиторите до 80% от около 1 милиард долара, които напускат страната, всяка седмица, нямат нужната документация. Тази позиция е изразена в доклад на специалния главен инспектор на САЩ по възстановяването на Ирак.

От данните ставало ясно, че търговските банки продават иракски динари на централната банка за щатски долари, които след това продават на клиенти срещу такса. Тези клиенти трябва да представят документация на банките, преди да прехвърлят доларите в чужбина. Одиторите открили обаче, че в повечето случаи транзакциите са с подправени документи.