ЕК отхвърли искането за намаляване на бюджета на общността

Според Германия, Франция и Великобритания не може да се очаква завишение на разчетите, когато всички страни трябва да се справят с по-малко.

30.10.2012 | 13:24
ЕК отхвърли искането за намаляване на бюджета на общността

Европейската комисия отхвърли днес предложението бюджетът на Европейския съюз за 2014 - 2020 да бъде намален с 50 милиарда евро, предаде France Press.

От ЕК настояват за бюджет от 1.03 трилиона евро, което е с 5% повече от средствата за 2007 - 2013. Седем държави, определяни като "нетни платци", които внасят най-много средства в бюджета, критикуваха предложението, дошло в момент на строги икономии в отделните страни.

Според Германия, Франция и Великобритания не може да се очаква завишение на разчетите,  когато всички страни трябва да се справят с по-малко.

От Брюксел обаче смятат, че бюджетът трябва да бъде инструмент за инвестиции в растеж и заетост. Опитите за постигане на споразумение ще продължат на специална среща на 22 и 23 ноември.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди, че преговорите ще бъдат трудни, и настоя за компромис от всички страни.