Проверка засече нарушения в конкурса за находището в Силистар

Членовете на комисията предварително са попълнили своите оценки, съобщи министър Добрев.

26.10.2012 | 12:56
Проверка засече нарушения в конкурса за находището в Силистар

Държавната финансова инспекция откри нарушения в дадената преди година концесия за добив на нефт и газ край Силистар, става ясно от публикуваната днес стенограма на правителството, в която е застъпено изказване на енергийния министър Делян Добрев. Преди две седмици премиерът нареди проверка на инспекцията, а Добрев пък се закани да даде предшественика си Трайчо Трайков на прокуратурата.

От отчета на министър Добрев на заседанието става ясно, че членовете на комисията, провела търга, са попълнили своите оценки за класиране на кандидатите още преди да са се запознали с офертите, тоест преди тяхното официално отваряне на 10 септември 2010.

Допълнително финансовата инспекция е открива, че концесионерът е представил баланси и отчети за 2008 и 2009, от които се вижда, че има основен капитал от 5 хиляди лева и не притежава активи, съобщи още Добрев. "В тази връзка не са известни критериите, по които комисията е приела, че дружеството е представило доказателства за наличие на управленски и финансови възможности за извършване на дейността".

Повече по темата вижте във видео файла.