fallback

Българо-руските отношения не се изчерпват с АЕЦ „Белене“, заяви Борисов

Проблемът пред втората атомна електроцентрала е нейното финансиране, коментира пред руски медии премиерът.

25.10.2012 | 16:32

Българо-руските отношения не бива да се оценяват само през проекта АЕЦ „Белене“, стопиран от българската страна през март тази година. България няма нищо против руските технологии. Проблемът пред „Белене“ е намирането на финансиране, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия "Россия-24" премиерът Бойко Борисов. Вината за спирането на проекта е както на българската, така и на руската страна, коментира Борисов и уточнява, че през 2006, когато е станало ясно, че се планира втора атомна централа,  не е било уточнено колко ще струва реализацията и експлоатацията й в бъдеще. „Липсата на ясни параметри стана причина за многократното отлагане на проекта във времето. Когато дойдохме на власт (през 2009), нямахме намерение да прекратяваме договора и започнахме преговори,“ става ясно от изявлението на Борисов, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Нашето правителство никога не е било против руските технологии и не това е причината да се откажем от проекта,“ коментира Борисов и допълва, че основната пречка пред проекта е финансирането.-„ Имаше различни варианти, един от които Русия да ни отпусне кредит, но не стана ясно при каква лихва.“

Премиерът допълва, че предназначеният за АЕЦ „Белене“ реактор може да бъде монтиран в седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, където има изградена инфраструктура, електропреносна система и специалисти в областта,“ коментира Борисов. ИТАР-ТАСС припомня, че тази година България се отказа и от друг общ проект с Русия- нефотпровода "Бургас - Александруполис" заради екологични съображения.

fallback
fallback