fallback

Boeing коригира нагоре прогнозата си за печалба през 2012

Продажбите на компанията за третото тримесечие надхвърлят 20 милиарда долара.

25.10.2012 | 12:20

Boeing подобри прогнозата си за печалбата през 2012 година за трети път тази година, след като резултатите за третото тримесечие надминаха очакванията на анализаторите. Ръстът от 28% в поръчките на пътнически и военни самолети е помогнал на компанията да ограничи свиването на печалбата за периода юли-септември до малко над 1 милиард долара. Подобрените позиции на Boeing обаче водят след себе си и последствията от ожесточаването на конкуренцията в авиационната индустрия.

Коригираните прогнози на Boeing показват, че за цялата 2012 година приходите ще бъдат от 4.80 до 4.95 долара на акция, което е с около 30 цента повече в сравнение с предварителните очаквания. Оптимистичните виждания на ръководството са подкрепени от добрите тримесечни резултати, които показват, че компанията е доставила 149 пътнически и 50 военни самолета, хеликоптера и сателита, което е с 28% повече в сравнение с миналата година. Общата стойност на продажбите достига 20 милиарда долара, с което оправдава очакванията на анализаторите. Инвеститорите приветстваха отчета и подкрепиха акциите на Boeing, които добавяха по над процент и половина през по-голямата част от търговията на Wall Street.

Подобрените резултати на Boeing изострят конкурентната битка в авиационния сектор.

Другият основен играч в него-Airbus, отвори фабрика на стойност 15 милиарда долара, в която ще се произвежда новият Airbus A350. Той е поредният коз на компанията срещу Boeing, чиито позиции изглеждат все по-застрашителни. Към момента са продадени над 550 самолета от A350, а прогнозите за бъдещите доставки изглеждат доста амбициозни.

 „До края на 2018 година всеки месец ще продаваме по най- малко десет самолета от модела A350,“ коментира Гюнтер Бютчек оперативен директор в Airbus.

A350 е конкурентния отговор на Airbus срещу дриймлайнера 787 на Boeing. И двата самолета имат идентични двигатели и са произведени от изключително лек карбонен материал, който замества алуминия и помага за намаляване на разходите за гориво.

 „Във всеки аспект от системите до аеродинамиката и до пилотската кабина, A350 комбинира най-доброто от съществуващите технологии и създава нещо специално, ефективно и много изгодно за нашите клиенти,“ коментира Дидие Еврар технически мениджър в Airbus.

Първият A350 ще излети през следващата година, а година по-късно служители в Airbus очакват да извършва редовни полети.

fallback
fallback