Boeing коригира нагоре прогнозата си за печалба през 2012

Продажбите на компанията за третото тримесечие надхвърлят 20 милиарда долара.

25.10.2012 | 12:20
Boeing коригира нагоре прогнозата си за печалба през 2012

Boeing подобри прогнозата си за печалбата през 2012 година за трети път тази година, след като резултатите за третото тримесечие надминаха очакванията на анализаторите. Ръстът от 28% в поръчките на пътнически и военни самолети е помогнал на компанията да ограничи свиването на печалбата за периода юли-септември до малко над 1 милиард долара. Подобрените позиции на Boeing обаче водят след себе си и последствията от ожесточаването на конкуренцията в авиационната индустрия.

Коригираните прогнози на Boeing показват, че за цялата 2012 година приходите ще бъдат от 4.80 до 4.95 долара на акция, което е с около 30 цента повече в сравнение с предварителните очаквания. Оптимистичните виждания на ръководството са подкрепени от добрите тримесечни резултати, които показват, че компанията е доставила 149 пътнически и 50 военни самолета, хеликоптера и сателита, което е с 28% повече в сравнение с миналата година. Общата стойност на продажбите достига 20 милиарда долара, с което оправдава очакванията на анализаторите. Инвеститорите приветстваха отчета и подкрепиха акциите на Boeing, които добавяха по над процент и половина през по-голямата част от търговията на Wall Street.

Подобрените резултати на Boeing изострят конкурентната битка в авиационния сектор.

Другият основен играч в него-Airbus, отвори фабрика на стойност 15 милиарда долара, в която ще се произвежда новият Airbus A350. Той е поредният коз на компанията срещу Boeing, чиито позиции изглеждат все по-застрашителни. Към момента са продадени над 550 самолета от A350, а прогнозите за бъдещите доставки изглеждат доста амбициозни.

 „До края на 2018 година всеки месец ще продаваме по най- малко десет самолета от модела A350,“ коментира Гюнтер Бютчек оперативен директор в Airbus.

A350 е конкурентния отговор на Airbus срещу дриймлайнера 787 на Boeing. И двата самолета имат идентични двигатели и са произведени от изключително лек карбонен материал, който замества алуминия и помага за намаляване на разходите за гориво.

 „Във всеки аспект от системите до аеродинамиката и до пилотската кабина, A350 комбинира най-доброто от съществуващите технологии и създава нещо специално, ефективно и много изгодно за нашите клиенти,“ коментира Дидие Еврар технически мениджър в Airbus.

Първият A350 ще излети през следващата година, а година по-късно служители в Airbus очакват да извършва редовни полети.