Младенов дава надежди за коледни надбавки

Най-късно до ноември ще стане ясно дали ще има увеличение за пенсионерите, каза социалният министър.

24.10.2012 | 12:42
Младенов дава надежди за коледни надбавки

(Обновена в 13.50)

Коледни добавки за пенсионерите може и да има, тъй като засега постъпленията в държавното обществено осигуряване и в бюджета вървят добре, съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Най-късно до ноември ще стане ясно дали възрастните ще получат повече пари за празниците.

За следващата година са планирани 586 млн. лева повече за увеличение на пенсиите от април според разпространения от Министерството на финансите проектобюджет. "С увеличаването на парите за пенсии, на практика не увеличаваме дефицита на държавното обществено осигуряване", категоричен е социалният министър.

През последните две години, по думите на Младенов, са направени сериозни реформи в пенсионната система и това позволява да се мисли за по-високи пенсии. "Надявам се финансовото министерство да успее да задели, планираната сума".

Финансовият министър заяви, че ако има излишък, може да има коледни добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии. В противен случай няма да е възможно. В началото на месеца Симеон Дянков обяви, че част от сумата за увеличението очаква да дойде като приходи от ДДС.

През следващата година обаче ще има повече пари за образование, съобщи Симеон Дянков. Той обясни, че парите ще бъдат взети от очакваните по-големи спестявания от лихви. Финансовият министър коментира, че при последните аукциони лихвите по държавните облигации са достигнали значително по-ниски нива в сравнение с предходни години. Причините са, както в успешното пласиране на емисията ценни книжа на външните пазари, така и в икономическото стабилизиране на ситуацията в Европа. Именно тези фактори дават основание за отделяне на 125 милиона лева за образование догодина, коментира Дянков.