Брюксел одобри плановете на десет държави за данък върху транзакциите

Европейският съюз не успя да убеди всичките 27 държави-членки да въведат ставката.

23.10.2012 | 16:56
Брюксел одобри плановете на десет държави за данък върху транзакциите

Европейската комисия  одобри плана на десет европейски държави да въведат данък върху финансовите транзакции, чрез който да увеличат средствата за справяне с дълговата криза в региона, предаде BBC.

„Данъкът ще осигури милиарди евро към така нужните приходи за държавните-членки в тези нелеки времена,“ заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. – „Става дума за справедливост и ние трябва да сме сигурни, че цената на кризата ще бъде понесена от финансовия сектор, вместо от обикновените граждани.“

Десетте държави, които са решени да направят следващата стъпка по въвеждане на данъка, са Франция, Германия, Италия, Испания, Австрия, Белгия, Гърция, Португалия, Словакия и Словения. През юни стана ясно, че въвеждането на ставката няма да получи подкрепата на всичките членове на Европейския съюз. Великобритания особено яростно заяви несъгласието си с мотива, че данъкът ще удари особено силно Лондонското сити.

Много други държави заявиха, че принципно не са против данъка, но ще го въведат едва след като това бъде направено от всички останали финансови центрове.

Идеята е да се наложи малка такса върху сделките с валути, облигации и акции, търгувани от банки и финансови институции.