4-членно домакинство ще изкара месеца с 2248 лева, изчисли институт

Лихвата по депозитите не успявала да покрие инфлацията.

22.10.2012 | 11:18
4-членно домакинство ще изкара месеца с 2248 лева, изчисли институт

562 лева на месец са необходими на човек в четиричленно домакинство, или общо 2248, за да живее нормално, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Поскъпването на храната, водата, тока и горивата са направили живота по-тежък последните месеци, отчете пред националното радио Виолета Иванова от института.

Храната е най-голямото перо от бюджета на семействата. Обичайният спад на цените на плодове и зеленчуци през лятото не се случи, месото поскъпна, млечните продукти - също. Всичко това доведе до спад в потреблението, коментира Иванова.

Наблюденията на института са, че лихвата по депозити не успявала да покрие инфлацията. "Българите не спестяват, а изтеглят парите си за неотложни нужди. 23% от домакинствата в момента са под прага на бедността, който е  213.61 лв. В института стигнали до извода: "Бедните стават все по-бедни, а богатите - все по-богати". Друго изследване на синдиката, направено преди два месеца сочи, че 27% от домакинствата живеят с  под 205 лева на месец.