Задълженията между фирмите няма да намалеят с поправки в закон според Данев

Според поправка в Търговския закон, разплащането между фирмите трябва да става за 30 дни от издаване на фактура.

19.10.2012 | 10:14
Задълженията между фирмите няма да намалеят с поправки в закон според Данев

Междуфирмената задлъжнялост няма да намалее с приетите поправки в Търговския закон, коментира в сутрешния блок Bulgaria ON AIR  изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според измененията, приети на първо четене тази седмица от парламента разплащането между фирмите трябва да става за 30 дни от издаване на фактура или от извършване на дадената дейност.

Друга поправка гласи, че при забавяне на плащане, когато кредиторът е изпълнил задълженията си по договор, има право на обезщетение в размер на законната лихва, както и на разноски за събиране на вземането си в размер 80 лева.

"Новите промени в този закон, които намаляват срока за разплащане между държавата и фирмите и между отделните фирми, ограничават арбитражната функция на бизнес организациите", смята Данев.

Относно решението за единния банков съюз в еврозоната Данев коментира, че е рано България да се присъедини, а за идеята на управляващите да въведат данък върху депозитните лихви, изпълнителният председател обясни, че все още не е ясно как може да стане това, най-малкото, защото ако се въведе, ще се наруши банковата тайна.