Bank of America с минимална печалба за третото тримесечие

Институцията продължава да търпи негативи, свързани с някои от придобиванията, осъществени по време на финансовата криза.

18.10.2012 | 08:54
Bank of America с минимална печалба за третото тримесечие

Bank of America успя да отчете печалба за третото тримесечие на 2012 въпреки извънредните разходи в размер на 1.6 млрд. долара за уреждане на съдебни спорове, предаде Reuters.

Анализът на резултатите показва, че банката продължава да търпи негативи, свързани с някои от придобиванията, осъществени по време на финансовата криза. През септември институцията се съгласи да изплати 2.4 млрд. долара за уреждане на съдебни искове във връзка с обвинения, че са били укрити от акционерите ключови данни  за придобиването на инвестиционната банка Merrill Lynch & Co, припомня Reuters.

Миналата година Bank of America обяви мащабна програма за съкращаване на разходите,  чиято цел беше да се намалят годишни разноски за около 8 млрд. долара, както и 30 хиляди работни места. Въпреки тези мерки обаче нелихвените разходи на банката са се увеличили с близо 1% през последното тримесечие до 17.54 млрд. долара, отбелязва информационната агенция.

Нетната печалба за тримесечието е в размер на 340 млн. долара. За сравнение, година по-рано банката отчете печалба от 6.2 млрд. долара.

Според разчетите на Bank of America, загубите по вземания от държавно-спонсорираните ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, както и по вземания от частни инвеститори, може да надвишат настоящите й резерви със сума до 6 млрд. долара.