Топлофикациите искат яснота за новите доставки на руския газ

Големият проблем бил, че настоящите договори с "Булгаргаз" изтичат на повечето в края на годината.

17.10.2012 | 15:16
Топлофикациите искат яснота за новите доставки на руския газ

Основното притеснение на топлофикациите преди началото на зимния сезон е, че нямат яснота как вървят преговорите за новите доставки на руски газ от 2013, стана ясно днес по време на среща в парламента. Проблемът е, че настоящите договори с "Булгаргаз" изтичат на повечето в края на годината, оплакаха се шефове на топлоцентрали. На дискусията присъства заместник-министърът на икономиката Евгения Харитонова, която успокои, че преговорите са в напреднала фаза и до 15 ноември ще бъде подписан нов договор с "Газпром". Преди дни шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов разкри, че страната ще настоява да бъде сключен договор за шест години.

В случай на евентуална газова криза, столичната "Топлофикация" има налични 20 000 тона мазут за пет дни, обяви шефът на дружеството Стоян Цветанов. "За момента друг вариант не сме мислили, но категорично заявяваме, че хората няма да останат на студено".

От пловдивската "Топлофикация" също заявиха, че са готови за зимата, в момента също имат мазут за пет дни, новото количество се очаква да пристигне към края на ноември.