Туроператори искат туристическа полиция

Дейността на структурата ще бъде свързана основно с намаляване на нелоялната конкуренция и предотвратяване на случаи на фирмени фалити.

16.10.2012 | 17:23
Туроператори искат туристическа полиция

В България е необходимо създаването на туристическа полиция по примера на Гърция и Турция, предлагат работещи в бранша. По този начин ще бъдат намалени случаите на нелоялна конкуренция и ще бъдат избегнати последствията от фалитите на фирми фантоми.

Туроператорите смятат още, че държавата трябва по-ефективно да наказва некоректните компании с отнемане на лиценза, финансови санкции и подвеждане под съдебна отговорност.

В момента единствено Комисията за защита на потребителите се явява контролен орган на изпълнението на ангажиментите от туристическата агенция към нейните клиенти. Правата на организаторите на почивката в известна степен са защитени от Българската асоциация на туристическите агенции, коментираха представители от бранша пред Bulgaria ON AIR.

Те предупредиха още туристите сами да проверяват компанията, с която ще пътуват, и да не се ръководят основно от най-ниската цена при избора си.