МРРБ смята да забрани частичното саниране

От днес в столицата започва информационна кампания за санирането.

16.10.2012 | 15:37
МРРБ смята да забрани частичното саниране

(Обновена в 17:30)

Регионалното министерство обмисля да забрани санирането на отделни апартаменти в сградите, съобщи днес ресорният министър Лиляна Павлова. " Най-вероятно от следващия програмен период (2014 -2020) може да предложим законови промени, иначе ще продължаваме да живеем в кръпки. В бъдеще главните архитекти не трябва да разрешават частичното саниране".

От днес в  столицата започва информационна кампания за санирането на жилищата. В сряда и събота пред Националния дворец на културата експерти столичани ще могат да се запознаят със стъпките, които трябва да предприемат, за да кандидатстват за финансиране. В четвъртък разяснения могат да бъдат получени на входа на метростанция "Сердика" пред ЦУМ, а в петък – пред магазин "Била" в ж.к. "Младост", обяви министърът.

Столична община също планира да разкрие безплатни консултантски центрове, съобщи миналата седмца в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR главният архитект на София Петър Диков. Единият център най-вероятно ще бъде на метростанция "Цариградско шосе" и ще обслужва жителите на източните квартали "Дружба", "Младост", "Дървеница". Другият център ще е на една от станциите по трасето за "Люлин", а третият – на "Ломско шосе".

Три месеца след като регионалното министерство обяви началото на прием на документи за саниране на блокове в 36 града, постъпили са 111 заявления. От юли до момента са проведени над 3500 консултации с домоуправители и собственици. Министерството вече е одобрило 7 подадени заявления от София и Хасково, а 4 са отхвърлени заради грешки. Най-голям интерес към мярката по оперативна програма "Регионално развитие" са проявили жители на Смолян , отчете Павлова.

Очакванията са реалното саниране на жилищата да започне от пролетта на следващата година. Предвидените средства, размер 50 милиона лева, ще стигнат за обновяване на 180 -200 сгради, коментира през лятото консултантът Цвета Наньова.