Кризата закри 30 млн. работни места

Над 200 млн. души в света са без препитание, твърдят от Международната организация на труда.

14.10.2012 | 17:57
Кризата закри 30 млн. работни места

Изправени сме пред една голяма и нарастваща криза за работните места, която ще продължи с години

Глобалният баланс за работната сила се влошава, твърди Международната организация на труда (ILO). В момента без работа са с над 30 млн. души повече, отколкото преди кризата.

Само преди няколко месеца организацията отчете, че броят им е 27 милиона. В момента има и поне 40 милиона души, които вече не са регистрирани като безработни, защото са обезкуражени да търсят нова работа, заяви Гай Райдър, генерален директор на ILO, цитиран от германското издание Die Zeit.

Около 200 млн. души в света са без работа. От тях около 75 млн. са млади мъже и жени, които са на възраст под 25 години. "Всяка година нови 40 млн. търсещи работа хора навлизат на пазара“, обяснява Райдър. „Изправени сме пред една голяма и нарастваща криза за работните места, която ще продължи с години", допълва шефът на ILO.

В своята реч той обрисува мрачен сценарий за бъдещето – дори и някои да имат работа, често те печелят недостатъчно, за да изкарват прехраната си.

Според сметките на Райдър над 900 млн. служители от цял свят печелят по-малко, отколкото би им било необходимо, за да осигурят живот над линията на бедност за себе си и за семействата си.

Щетите, причинени от глобалните мерки за строги икономии след финансовата криза ще са по-дълбоки, отколкото се предполага, подчертават от ILO.  Фискалната консолидация може да бъде устойчива, само ако се прави съвместно със социална отговорност, а тежестта бъде разпределена поравно, смята още Райдър.

Като конкретни мерки той препоръчва активна политика на пазара на труда, особено за младите хора, а също и опростяване на процеса по кредитиране за малкия бизнес. Това може да стане възможно чрез гаранции по заеми или дори създаването на публични банки, уточняват от ILO.