Борисов подкрепи данъка върху лихвите

Когато имаш спестявания, не се наричаш беден човек, обясни премиерът.

13.10.2012 | 17:49
Борисов подкрепи данъка върху лихвите

От данъка върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка, заяви премиерът Бойко Борисов по повод последното решение на кабинета, с което смята да увеличи приходите в бюджета.

Министерският съвет изненадващо прие идеята на заседанието си тази седмица, след като преди това категорично се разграничи от нея.

Когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден човек, посочи Бойко Борисов. „Нека приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лева увеличението е 30 стотинки на месец. В същото време при плоския данък от 10%, който беше въведен от предишното правителство, и тогава имаше смисъл, защото имаше огромен растеж, е много трудно да правиш социална държава“, заяви премиерът.

„Парите ще отидат директно за увеличението на минималната заплата и за вдигането на пенсиите при 10% плосък данък, при най-ниските данъци и при 15% контрабанда, може би най-ниското ниво в Европа. Това се дължи на добрата работа на митниците, МВР и най-вече на 40-те млн. лева, отделени за скенери по границите“, обясни премиерът. Той не пропусна да отбележи, че в цяла Европа има такъв данък.

Разчетите са за приход от 130-140 млн. лв. от данъка върху лихвите, за да можем да вдигнем с толкова с колкото казахме пенисите, каза още Борисов.

Министър-председателят инспектира работата по три пътни отсечки в Североизточна България.

Стана ясно, че до май следващата година ще бъдат завършени участъкът от АМ „Хемус” между Шумен и Белокопитово, рехабилитацията на пътя Силистра-Шумен и разширението на пътя Русе-Шумен, за които са отпуснати необходимите средства.