Дянков предвижда облагане и на печалбите от фондовата борса

През следващия мандат данък може да се плаща и върху доходите от земеделска аренда, посочи финансовият министър.

13.10.2012 | 12:23
Дянков предвижда облагане и на печалбите от фондовата борса

До края на годината може да се обложат и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса, заяви финансовият министър Симеон Дянков. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета, обясни той пред Дарик радио.

Според вицепремиера е необходима справедливост в данъчното облагане, каквато е и идеята на плоския данък. Дянков е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат, дори най-високите.

Занапред финансовият министър предвижда да бъде дадена възможност всеки да се осигурява сам, да падне тавана на осигуровките и да се премахне на ранното пенсиониране. Вицепремиерът прогнозира, че може да бъде въведен и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, като по-въпроса вече има положителни нагласи в целия Европейски съюз.

"Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции", обясни Дянков.

Финансист номер едно загатна още, че обект на облагане трябва да бъдат и парите от земеделска аренда, но това било тема за следващ мандат.

Според вицепремиера не трябва да се вдигат данъците върху имотите. Финансовият министър добави, че той лично е привърженик на ниските налози, като във времето данъкът трябва да стане прогресивен вместо плосък.