Дунав мост II ще бъде завършен до месец според Московски

Държавата е изпълнила на 96% договора с испанския строител, обяви транспортният министър.

11.10.2012 | 13:19
Дунав мост II ще бъде завършен до месец според Московски

Дунав мост II ще бъде готов до месец. Строителите имат да довършат още 18 метра, за да свържат България и Румъния с втория мост над Дунав, съобщи пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски. Той, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова подписаха споразумение за създаване на българо-румънски комитет за развитие на водния транспорт.

"Нашата цел е всички довършителни дейности да приключат най-късно до края на годината. Министерството на финансите е изпълнило на 96% договора с изпълнителя – испанската FCC Construction," каза още Московски. Общата стойност на проекта е 232 млн. евро. "Държавата направи всичко необходимо, за да гарантира финансирането на проекта,“коментира още Московски.

По време на днешната среща регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че за изграждането на пътя между Видин и Мездра държавата ще разчита на пари по Оперативна програма „Транспорт“ през следващия програмен период. По предварителни данни ще са нужни над 350 милиона лева.

Сред приоритетите на министерството са обходите Монтана - Враца и Мездра-Ботевград. За последния участък ще са необходими над триста милиона лева и има някакъв шанс да бъде ремонтиран до 2014, каза още Павлова. "Докато се намери нужното финансиране за цялостен ремонт, Пътната агенция ще прави само частично закърпване на дупките по пътищата в региона".

Коментарите след днешното подписване може да видите във видео файла.