Появата на американците за "Белене" не е случайна според бивш министър

Несериозно е офшорка да дойде при министъра и той да я заведе в парламента, смята Трайчо Трайков.

09.10.2012 | 17:01
Появата на американците за

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков заподозря връзка между появата на мистериозния американски кандидат-инвеститор "Глобъл пауър консорциум" и заведеният руски иск за един милион евро заради спирането на строежа на атомната централа в Белене. "Абсолютно несериозно е една офшорка да дойде при министъра и той да я заведе в парламента, а малко преди това да излезе искът на "Атомстройекспорт", коментира в интервю за националното радио предшественикът на Делян Добрев.

Трайков разкри, че в началото на годината е имал среща с представители на кандидата, но ги препратил към консултанта HSBC, тъй като една от задачите на британската банка била да подбира сериозните кандидати

В проекта "Белене" са извършени много неща, които пораждат много въпроси – още от подписването на споразумението през 2006 с допълнителните анекси. По времето, когато бях министър, не са се подписвали документи за нови плащания по проекта  с изключение на едни 7-8 млн. за консервиране на площадката, каза още Трайков.

По повод идеята временна парламентарна комисия да разследва строителството, бившият министър заяви, че е съгласен да помогне, ако го потърсят.  "Ще съдействам с удоволствие и на парламентарната комисия, и на правителството, ако има нужда. В крайна сметка с повечето хора сме били съмишленици. Всъщност това, което не позволяваше да се спре проектът по-рано беше фактът, че нямаше такова решение на най-високо равнище".