МВФ влоши прогнозата си за растежа на световната икономика

Безработицата ще се задържи на високи нива на много места по света, пише в доклад на фонда.

09.10.2012 | 08:22
МВФ влоши прогнозата си за растежа на световната икономика

Международният валутен фонд излезе с мрачна прогноза за възстановяването на световната икономика от кризата, като намали в доклада си прогнозите за растеж за 2012 и за 2013 на съответно 3.3% и на 3.6%, предаде France Press. През юли МВФ очакваше, че глобалният растеж през следващата година ще бъде 3.9%, а през тази ще е 3.5%.

Експертите от фонда предупреждават, че безработицата ще се задържи на високи нива на много места по света. Според тях рисковете от влошаване на състоянието на световната икономика са нараснали значително.

"Важно е да се изясни дали световната икономика преминава само през нова зона на сътресения или настоящото забавяне може да се задържи за по-дълго", пише в документа.

Покачването на цените на петрола поддържа растежа на страните износителки от Близкия изток и от Северна Африка, но там пък вносителите на тази суровина страдат заради несигурността, свързана с периода след Арабската пролет, посочват от МВФ.

Като цяло, икономиката в региона на Близкия изток и Северна Африка, простиращ се от Иран до Мавритания, ще нарасне с около 5.3%през 2012, прогнозират експертите.

За сметка на това страните вносителки на петрол ще имат растеж от само 1.2% през 2012 при 1.4% през 2011 година. Това се дължи на политическата несигурност, последвала Арабската пролет и на нулевия растеж на техните основни търговски партньори.

В доклада се посочва, че рисковете за страните износителки на петрол са свързани най-вече с цената на петрола и световния растеж.

Държавните разходи на тези страни са достигнали такива нива, че рязък спад на цените на петрола може да разтърси бюджетите им, изтъкват от МВФ.

За страните с по-малко петрол или с никакъв, се посочва, че страдат от недостиг на туристи и на преки чужди инвестиции.

Конкретно за България от фонда очакват ръст на БВП от 1% и безработица от 12.5% в края на тази година.