Чужди банки губят от решение на държавата, твърди ВЕИ бизнесът

Фирмите ще сезират Брюксел по повод таксата за достъп до мрежите на CEZ, EVN и Energo-Pro.

08.10.2012 | 14:18
Чужди банки губят от решение на държавата, твърди ВЕИ бизнесът

(Обновена в 17:11)

Банки и инвеститори от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Австрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея губят от въведената такса за достъп до мрежите на електроразпределителните компании – твърдят производители на зелена енергия. За трета поредна седмица те протестираха за отмяна на "дискриминационното и незаконно" решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Бизнесът твърди, че заради кризата през последните три години са засегнати проекти за над 3 млрд. лева  - по-голямата част от парите са под формата на кредити. Като се прибави и това решение на държавата, много от инвеститорите щели да фалират.

По предварителни изчисления, заради влязлата наредба на комисията, фирмите ще се наложи да отделят за таксата между 10 и 40% от приходите.

Браншови асоциации вече обявиха, че смятат да съдят регулаторната комисия, а фирмите пък ще сезират Европейската комисия. Много от тях ще откажат да подпишат анексите към договорите с CEZ, EVN и Energo-Pro, с които ще бъдат задължени да плащат таксата.