Бюджетът за 2013 е реалистичен според експерт от БАН

Никой не прави кардинални реформи преди избори, каза Виктор Йоцов.

08.10.2012 | 08:43
Бюджетът за 2013 е реалистичен според експерт от БАН

Предвиденият бюджет за 2013 е реалистичен с оглед на това, че предстоят избори, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът от БАН д-р Виктор Йоцов. "Никой от кабинета не би дръзнал да прави кардинални реформи в годината преди вота". Според икономиста разпространените данни показват, че Министерството на финансите очаква повишено вътрешно потребление и ръст на брутния вътрешен продукт спрямо 2012.

Основен проблем за изпълнението на бюджета може да се окаже частта с европейските средства. За 2013 очакванията са да получим 3.7 млрд. лева, но има всички предпоставки Брюксел да отпусне по-малко, което би объркало предварителните сметки на Дянков.

Препоръката на Йоцов към управляващите е да не се впускат масово да увеличават заплатите във всички сектори.

По отношение на лансираната в петък идея за диференцирана минимална работна заплата в отделните региони, експертът смята, че е неприложимо. "Моделът може да сработи само в страни с федерален принцип или пък в някой щат, но не и в България".

Прогнозата на Йоцов за развитието на икономиката: "Очаква ни дълъг период на нисък растеж, съпроводен с по-висока инфлация. Не бива да се обещават чудеса и обещания за висок растеж".