Дейвид Камерън заплаши да наложи вето на европейския бюджет

Британският премиер подкрепя идеята за референдум за предоговаряне на ролята на Великобритания в Европейския съюз.

07.10.2012 | 17:40
Дейвид Камерън заплаши да наложи вето на европейския бюджет

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще наложи вето на бюджета за Европейския съюз, ако се наложи, предаде BBC. Пред медията Камерън заяви, че в дългосрочен план Европа трябва да има два различни бюджета- един за страните от еврозоната и друг за останалите членове на съюза.

Миналата година Камерън наложи вето европейския договор за координиране на бюджетните политики и налагането на санкции на нарушителите на правилата.

“Сигурен съм, че ще дойде време, когато в Европа ще имаме нужда от два бюджета- един за еврозоната, където страните ще се подкрепят една друга все повече, и втори, вероятно по-голям за останалите държави,” коментира Камерън и допълни, че едва ли ще се случи това този път, но има всички знаци, че ще се случи в бъдеще.

Британският премиер подчерта още, че е готов да организира референдум за предоговаряне на ролята на Великобритания в Европейския съюз.

„Мисля, че много хора от нашата страна не искат реално да напуснат Европейския съюз, поне такъв, какъвто е в момента. Но те искат да го променят”.