България ще иска нов 6-годишен договор с "Газпром"

Преговорите за руския газ трябва да приключат до ноември, съобщи шефът на БЕХ.

06.10.2012 | 12:48
България ще иска нов 6-годишен договор с

България ще настоява да сключи с "Газпром" нов шестгодишен договор за доставка на газ, тъй като настоящият изтича в края на годината. Очаква се преговорите с руснаците да приключат до ноември, съобщи днес по Дарик изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. "При всички положения няма да се стигне тази зима до газова криза". Информацията за опасността тръгна преди десет дни от член на ръководството на "Булгаргаз", който заяви, че заради финансовите проблеми доставчикът не може да закупи достатъчно количество газ.

В началото на следващата година може да започнат строителните работи по "Южен поток", ако до 15 ноември България и Русия подпишат договора за проекта, каза още шефът на БЕХ. До този срок двете страни ще работят по финансовия модел и начина на финансиране.

По отношение на "горещата тема" – изграждането на АЕЦ "Белене", Андонов е убеден, че българският данъкоплатец ще бъдат натоварен да плаща за строежа на централата, ако държавата има участие в проекта.