Кипър иска 11.5 милиарда евро от Европа

Сумата е около 62% от Брутния вътрешен продукт на страната.

05.10.2012 | 15:12
Кипър иска 11.5 милиарда евро от Европа

Правителството на Кипър ще потърси външна финансова помощ от Европейския съюз в размер на 11.5 милиарда евро, съобщиха запознати източници, цитирани от световните медии. Сумата се равнява на 62% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Около пет милиарда евро от тази сума ще отидат за увеличаване капитала на кипърските банки, а останалите средства са предназначени за изпълнение на бюджетните задължения на Кипър. За да попълнят загубите, натрупани в резултат на преструктуриране на гръцкия дълг кипърските банки се нуждаят от 5 милиарда евро свеж капитал. Така наречената тройка международни кредитори пък изчисляват, че тази сума може да достигне около 10 милиарда евро.

На 25 юни Кипър стана петата страна в еврозоната, която обяви че има нужда от външна спасителна помощ.

Кредиторите от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд се очаква да посетят Кипър в средата на октомври, за да обсъдят с правителството в Никозия мерките за икономии. На 12 ноември предстои да бъде одобрено и кредитното споразумение от финансовите министри на еврозоната, а до  шест седмици по-късно да бъде одобрено и от на националните парламенти на страните, изпозлващи еврото.

Първият транш от заема за Кипър вероятно ще бъде отпуснат в средата на декември.

Страната вече поиска и 5 милиарда евро заем от Русия. На 8 септември от Москва заявиха, че решение за това ще бъде взето в срок от един месец.