Кабинетът чака 700 млн. лева повече приходи от ДДС догодина

Дянков е планирал 200 млн. от тях за пенсии, Масларова пита да не е първоаприлска шега.

05.10.2012 | 12:03
Кабинетът чака 700 млн. лева повече приходи от ДДС догодина

Управляващите очакват в бюджета да влязат близо 700 млн. лева повече приходи от ДДС, от тях 200 млн. ще бъдат дадени за увеличение на пенсиите от 1 април – стана ясно днес от изказване на вицепремиера Симеон Дянков в парламента. Според разпространения тази седмица проектобюджет за 2013, Министерството на финансите предвижда близо 586 млн. лева за хората от третата възраст.

Депутатът от БСП и бивш министър в тройната коалиция Емилия Масларова атакува премиера дали правилно си е направил разчетите, за да не се окаже, че увеличението е просто първоаприлска шега.

В предаването Денят ON AIR на телевизия и радио Bulgaria ON AIR бившият финансов министър Христина Вучева определи проектобюджет 2013 като труден за изпълнение.

„В частта за приходите се наблюдава едно номинално нарастване спрямо 2012, отбеляза Вучева. - От друга страна, и в самия доклад се отбелязва, че не се очаква увеличаване на заетостта. В този смисъл трудно може да се очакват повече приходи от данъка върху доходите, освен ако не се планира подобряване на събираемостта.“
Вижте какво още каза проф. Вучева от видео файла.