АЕЦ "Козлодуй" ще строи втори авариен център за управление

Препоръките от вчерашния доклад на Брюксел трябва да бъдат изпълнени до 2015, съобщи шефът на АЯР.

05.10.2012 | 08:43
АЕЦ

Ръководствата на ядрените централи в Европейския съюз има срок до 2015 да изпълнят мерките, заложени в разпространения вчера доклад на Европейската комисия. В документа е препоръчано да се подобрят плановете за действия при земетресение и наводнение, както осигуряване на резервно помещение за управление на централата, в случай че основната командна зала стане неизползваема. Преди крайния срок, ще бъде направен междинен отчет на свършеното още следващата година.

Сред мерките, които трябва да изпълни ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е да осигури мобилни генератори и помпи, а в по-дългосрочен план приоритет е изграждане на втори авариен център за управление, съобщи в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев. В медиите излезе информация, че от Брюксел са оценили високо сигурността в първата АЕЦ. Директорът обаче твърди, че в доклада не е давана оценка на нито една от проверените шейсет и осем централи, а това по-скоро нечия интерпретация. "България е ядрена държава още от седемдесетте и е сред Топ 30 в света. Разполагаме с опит в строителството, поддържането и експлоатацията на атомни централи. Дали ще развиваме занапред ядрената енергетика, зависи от управляващите.

Цочев съобщи още, че през ноември предстои международни експерти да направят цялостна проверка на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".