МВФ с конкретни препоръки за ръста на икономиката ни

Препоръките на фонда се фокусират върху стимулиране на вътрешното търсене и усвояване на европейски пари. Симеон Дянков изненадан от подробните насоки.

03.10.2012 | 11:46
МВФ с конкретни препоръки за ръста на икономиката ни

Изненадващо подробни препоръки за повишаване на икономическия ръст през 2013 направили проверяващите от Международния валутен фонд при посещението си в България. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков преди заседанието на Министерския съвет днес.

 „За първи път от 18 години насам виждам от МВФ да предложат конкретна стъпка за стимулиране на растежа,“ коментира пред журналисти Дянков.

Международният валутен фонд очаква икономиката на страната ни да отбележи ръст от 1.5% през 2013. Прогнозите  за тази година са за ръст от 1%, благодарение на по-силното вътрешно търсене, което е стимулирано от  успешното усвояване на  средства от структурните фондове на Европейския съюз.

Ръководителят на мисията на МВФ у нас Катрина Пърфийлд препоръча инвестиране в инфраструктурни проекти и усвояване на европейски средства с цел стимулиране на растежа през следващата година.

Банковата система е стабилна, но има проблеми за решаване, свързани с необслужените кредити, става ясно от оценката на МВФ след направената проверка на показателите на българската икономика.

Заложен е строг бюджет и трябва да се устои на натиска за повишаване на заплатите, коментира Пърфийлд, цитирана от националното радио.

От МВФ препоръчват по-смели структурни реформи на пазара на труда и в образованието.