Бернанке твърдо зад третата серия количествени улеснения на американската икономика

Мярката предвижда всеки месец да бъдат купувани ипотечни облигации за 40 милиарда долара.

02.10.2012 | 14:57 Редактор: Вероника Денизова
Бернанке твърдо зад третата серия количествени улеснения на американската икономика

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке защити решението за задействане на третата серия количествени улеснения, като подчерта, че планът е бил необходим, за да се подкрепи страдащата икономика.
В речта си пред Икономическия клуб на Индиана, Бернанке се опита да опровергае обвиненията, че политиката на Федералния резерв ще предизвика инфлация, ще подкопае основите на долара и ще затрудни опитите на правителството да овладее огромния бюджетен дефицит. „Монетаризиране на дълга означава да се използва печатането на пари като постоянен източник на финансиране на бюджетните разходи. За разлика от него, ние придобиваме съкровищни бонове на пазара, при това само временно, с цел поддържане на икономическото възстановяване чрез по-ниски лихви,” заяви Бернанке.

Въпреки нетрадиционните мерки, които ФЕД прилага за стимулиране на икономиката, целта на централните банкери остава поддържането на ценова стабилност и намаляване на безработицата, подчертава още Бернанке. По думите му инфлацията вече дълго време се задържа близо до таргета на ФЕД от 2%, а прогнозите сочат, че ръстът в потребителските цени ще остане стабилен.

В отговор на финансовата криза от 2007-2009 година, ФЕД намали основната лихва до нива, близки до нулата, и в две поредни серии изкупи облигации за 2.3 трилиона долара.

Миналият месец Централната банка обяви и трета серия количествени улеснения. Мярката предвижда всеки месец да бъдат купувани ипотечни облигации за 40 милиарда долара, като краен срок за програмата не беше фиксиран. По този начин ФЕД още веднъж потвърди намеренията си да поддържа облекчена монетарна политика, докато икономиката не покаже явни признаци на подобрение. „За да подчертаем решимостта на Федералния резерв да се грижи за устойчивото икономическо възстановяване, ние заявяваме, че ще продължим изкупуването на облигации и ще използваме нови средства, докато перспективата за пазара на труда чувствително се подобри, в контекста на ценова стабилност. Също така увеличаваме до средата на 2015 година и срока, в който ще поддържаме краткосрочния лихвен процент на най-ниски нива. Това не означава, че очакваме икономиката да остане слаба до 2015. По-скоро изпращаме сигнал, че докато стабилността на цените е непокътната, няма да вдигаме лихвите преждевременно.“

Икономиката засега не дава поводи на Федералния резерв да подобри прогнозите си. БВП се увеличи с едва 1.3% през второто тримесечие, което е значително по-малко от необходимото, за да се намали безработицата от над 8%.