Турция не се e отказала от газова връзка с България

Съседите нямат ресурс, за да бъдат алтернативен доставчик, каза шефът на "Булгартрансгаз".

02.10.2012 | 11:12
Турция не се e отказала от газова връзка с България

Турция не е отстъпила от проекта за създаване на газова връзка с България, но няма достатъчни количества да стане алтернативен доставчик, каза днес по националната телевизия изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Преди дни регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че страната се отказва от проекта за изграждане на скоростния път Русе - Свиленград. В медиите излезе и информация, че комшиите обмисляли да се откажат от проекта за ключовата газова връзка.

Самата страна няма добиви, а шест входни точки, от които доставя природен газ. Плановете са българската газопреносна система да бъде свързана с тази на турската фирма BOTAŞ (Боташ) и по този начин да имаме достъп до входните точки. Вече водим преговори с частни компании, които оперират на тези терминали, обясни Темелков.

България няма да остане без газ, ако възникне кризисна ситуация тази зима. "Булгартрансгаз" може да обезпечи около 40% от потреблението има и резервен план за действие, ще бъдат използвани запасите в хранилището в Чирен и местен добив.