Борисов не помни да се е срещал с инвеститорите за "Белене"

Проектът струва 8 млрд. евро, обяви консултантът на „Глобъл пауър консорциум”.

30.09.2012 | 17:51
Борисов не помни да се е срещал с инвеститорите за

Премиерът Бойко Борисов "не помни" дали се е виждал с новите инвеститори за АЕЦ "Белене", за които все няма яснота, освен че техен представител е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата. Министър-председателят допълни, че ще разговаря с тях, когато дадат гаранция от 200 млн. евро. Внасянето на посочената сума,  е едно от осемте условия, които ГЕРБ поставят на "Глобал Пауър Консорциум", за да бъдат отворени преговорите по спрения през март проект за втора атомна централа край Дунав.

Пред репортери премиерът коментира, че при него идват хиляди хора и инвеститори и че той не помни да се е виждал с тях. Те трябва да заявят официално интереса си по определения ред, след като са внесли банковата гаранция, допълни той. До момента това не е направено.  

Единият от представителите на потенциалните инвеститори заяви в петък пред Канал 3, че през април се е виждал в София с премиера Борисов. Преди това икономическият екип на партията "България на гражданите" съобщи, че правителството знаело за офертата още преди правителството да се откаже от АЕЦ "Белене".

В петък от министерството на икономиката и енергетиката изпратиха писмо до Държавния департамент на САЩ със запитване за "Глобал Пауър Консорциум", а преди това премиерът Борисов каза, че е разпоредил и българските спецслужби да проверят потенциалния инвеститор. Резултатите все още не са огласени и не е ясно дали депутатите ще изчакат анализа, преди да гласуват отварянето на проекта и започването на преговори.

Оценката за цялостната цена на проекта за ядрена централа на площадката в Белене е 8 млрд. евро, обяви днес на пресконференция Богомил Манчев, консултант на „Глобъл пауър консорциум”.

Според бизнесмена, собственик на „Риск инженеринг”, тази сума „включва всичко” – изкупуване на съществуващото към момента оборудване, прилежащата инфраструктура, включително за разпределителната уредба за двата реактора. Манчев припомни, че реакторът ще остане руски, а цялата останала част ще бъде сменена, след като американският консорциум закупи проекта. Това означава, че автоматиката на бъдещия реактор няма да е руска, стана ясно от думите на Манчев.

Манчев посочи, че в консорциума участват 9 фирми, от които всички са американски, само една е западноевропейска. Той заяви, че не е възможно те да изпират руски пари, защото американското финансово разузнаване не би го допуснало. Според него глобата на представителя на потенциалния инвеститор на АЕЦ "Белене" не е повод за съмнение.

Манчев посочи още, че инвеститорите не застават открито пред българското общество, защото все още не е подписан меморандум и не са започнали преговорите, а това ще повлияе на акциите на тези дружества на борсите.

Той обясни още, че ако се стигне до подписване на меморандум за разбирателство и се започнат преговори с българската държава, към консорциума ще се присъединят още компании.

За да започнат преговори, Народното събрание трябва да даде мандат за преговори на енергийния министър Делян Добрев, а той от своя страна да даде мандат на НЕК за сключване на меморандум за разбирателство, обясни Манчев.