България се размина с наказателна процедура от ЕК

Остарял софтуер спираше регистрацията на европейски компании в страната.

30.09.2012 | 11:03
България се размина с наказателна процедура от ЕК

Европейската комисия спря наказателната процедура срещу България, заведена заради техническите затруднения на европейските търговски дружества да се регистрират у нас, обяви правосъдният министър Диана Ковачева.

Неразработен софтуер на Агенцията по вписванията създаде доста затруднения на чуждестранните фирми. Проблемът вече е отстранен и България няма да плаща глоба. Санкцията, с която страната се размина бе между 770 000 и 4 милиона евро.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира още , че е имало сериозна опасност пред страната ни, заради дискриминация по отношение на европейски търговски дружества. Остарелият софтуер и хардуер на агенцията не беше обновяван и това не даваше възможност за работа при голямо натоварване, обясни тя пред БТА.

Ковачева увери, че проблемът е решен. Започва обновяване и на Търговския регистър и до няколко месеца той ще заработи по нов начин. В края на годината финансовите отчети ще бъдат подавани само на едно място и търговците няма да бъдат разкарвани на различни места, посочи правосъдният министър.