Лондон предлага реформа на Libor

Междубанковият лихвен процент ще се определя напълно независим орган.

28.09.2012 | 17:28
Лондон предлага реформа на Libor

Британският финансов регулатор (FSA) ще обяви днес “пълната промяна” за компрометирания лондонски междубанков лихвен процент Libor в опит да се възстанови доверието към него след редица скандали, свързани с неговото манипулирането, съобщи Businessweek.

Libor ще продължи да се изчислява на базата на лихвите, по които банките се кредитират помежду си, но вече ще се определя от напълно независим орган, а не от Асоциацията на британските банкери. По-рано тази седмица от асоциацията изненадващо гласува да се откаже от отговорността за изчисляването на Libor.

Финансовият регулатор на Острова провежда проучване по поръчка на правителството за бъдещето на Libor. Очаква се регулаторният орган да представи препоръките си в края на седмицата.

Според предложенията на FSA управлението на междубанковия лихвен процент ще мине от Британската банкова асоциация към ново, напълно независимо, но и стриктно регулирано административно тяло.

С лихвения процент са свързани договори за повече от 300 трлн. долара годишно в световен мащаб. Надеждността му обаче беше поставена под въпрос, след като през юли банката Barclays беше глобена с 450 млн. долара от регулаторните органи на САЩ и Великобритания заради установени опити за манипулации на лихвения процент от нейни служители. В последствие в скандала бяха замесени редица други банки в Европа, САЩ и Япония, сред които Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC и JP Morgan Chase.