Чакаме от Брюксел 18-20 млрд. лева след 2014

С политическа воля страната може да постига резултати, смята Томислав Дончев.

28.09.2012 | 08:43
Чакаме от Брюксел 18-20 млрд. лева след 2014

България може да получи от Брюксел за следващия програмен период (2014 – 2020) по оперативните програми заедно с националното съфинансиране между 18 и 20 милиарда лева, съобщи днес в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR министърът по усвояване на средствата от Европейския съюз Томислав Дочев. За сравнение през този програмен период осигурените средства възлизат на 15.6 милиарда лева - 13 млрд. от Европа и 2.6 млрд. национално съфинансиране.

Страната доказа, че може да постига добри резултати, когато има политическа воля, синхрон между институциите и ясна визия, смята министърът. "Такъв пример е оперативна програма "Транспорт", която може да се определи като най-успешната. До момента e разплатенa една трета от предвидения ресурс, дори се притесняваме дали ще ни стигнат парите", обясни Дончев. За периода 2007-2013 по програмата са отпуснати над 3.9 милиарда лева.

Министърът определи като проблем по оперативна програма "Околна среда" забавянето на темпа на разплащане. Той отчете, че правителството отдавна е договорило целия ресурс. "Изпълнението на проектите по програмата е изключително трудно за общините, може би единствено строежът на метрото е по-сложно като процес", смята Дончев, според когото е огромно предизвикателство за местните власти да управляват средства неколкократно по-големи от собствените им бюджети.

Основните усилия по оперативна програма "Околна среда" след 2014 ще са насочени за изграждане и ремонтиране на канализациите в големите градове. Малките селища и занапред ще останат без такива, тъй като не били приоритет, коментира преди дни екоминистърът Нона Караджова.