Парламентът иска 200 млн.евро гаранция за АЕЦ "Белене"

Американският кандидат-инвеститор ще трябва да внесе парите в полза на НЕК.

27.09.2012 | 14:15
Парламентът иска 200 млн.евро гаранция за АЕЦ

Кандидат-инвеститорът за АЕЦ "Белене" - Глобал пауър консорциум, ще трябва да внесе 200 млн. евро гаранция в полза на Националната електрическа компания, гласи едно от условията в проекторешението на парламента към американската компания. Мистериозната фирма беше представена в сряда от енергийния министър Делян Добрев и хвърли в смут енергийната общност.

Друго условие пред американците е да уредят спорните отношения по съдебния иск между НЕК, руската "Атомстройекспорт" и британския консултант HSBC, както и да се поемат всички настоящи и български плащания и претенции от и към НЕК, включително арбитражни производства.

От "Глобал пауър консорциум" ще се изисква да гарантира ядрената сигурност на страната и да поеме управлението на отработеното ядрено гориво.

Парламентът още настоява правителството да не поема ангажимент за задължително изкупуване на произвежданата електрическа енергия, както и държавни гаранции.

"Проектът за решение не отменя предишното решение от март, с което се замразява строежът, а само се дава мандат за преговори", съобщи заместник-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев. 

Тази сутрин председателят Цецка Цачева трябваше да внесе документа, но се оказало, че от ГЕРБ, въпреки огромното желание – не били все още напълно готови. Очаква се проекторешението да бъде внесено по-късно днес, а дебатите по всяка вероятност ще продължат в пленарна зала през следващата седмица.