Американци искат АЕЦ "Белене"

Консорциумът "Глобъл пауър" вече преговарял с "Атомстройекспорт", готви се проектна компания.

26.09.2012 | 15:15
Американци искат АЕЦ

(Обновена в 15:56)

Американският консорциум "Глобъл пауър" иска да строи АЕЦ „Белене“, съобщи днес в парламента представителят на компанията Самюел Реди в присъствието на енергийния министър Делян Добрев. Българското правителство няма да бъде задължено с никакви финансови гаранции.

Американците вече водели преговори с Националната електрическа компания, руската „Атомстройекспорт“, както и с други кандидати да се присъединят към консорциума. Предстои създаването на проектна компания от НЕК, която да поеме активите и пасивите, свързани с проекта, обясни Реди. "Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси".

По отношение на заведения иск заради пресрочното спиране на строежа, представителят на консорциума обясни, че не смятат да взимат отношение в съдебния процес между НЕК и "Атомстройекспорт". "Надяваме се, да успеем да се договорим това дело да се прекрати", отговори Реди.

"Готови сме да поемем задълженията по проекта, които са до момента, обяви Богомил Манчев, собственик на фирмата "Риск инженеринг", която е част от консорциума.

"Поехме ангажимент и ето, че ви информираме за проявен интерес от инвеститор, каза Делян Добрев пред парламентарната икономическа комисия.

Какъв този е кандидат-инвеститор - въпрос, на който трябва да отговори не американското посолство, а българското правителство. Удивен съм... тези разговори не се водят пред камерите. При тази ситуация какво се случва със седми блок в Козлодуй, попита червеният депутат Петър Димитров.

Липсата на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене” бе един от основните аргументи зад решението на правителството да се откаже от ядрената централа и да пренасочи готовото руско оборудване към площадката на действащата АЕЦ "Козлодуй". Руската технология трябва да бъде използвана там за строеж на "хибриден" 7-ми реактор.