Централните банки по цял свят продължават да изкупуват злато

Най-голямо количество злато през август е купила централната банка на Южна Корея.

26.09.2012 | 11:29
Централните банки по цял свят продължават да изкупуват злато

Централните банки продължават да увеличават златните си резерви, показват данните на Международния валутен фонд.

Златото е на път да приключи месец септември с ръст от близо 5 на сто и да регистрира най-силното си тримесечие за последните две години. От края на юни досега ценният метал поскъпна с близо 10 на сто. Покупките на злато от страна на централните банки е един от водещите фактори зад поскъпването, показват данните на Международния валутен фонд.

Южна Корея води класацията на най-активните купувачи през август. Централната банка на страната е увеличила резервите си с над половин милион тройунции. Казахстан и Турция също са сред държавите, чиито централни банкери са добавили значителни количества към златните резерви. В Казахстан ръстът е с 45 000 тройунции, а в Турция - с 213 000 тройунции. Статистиката на фонда показва, че Чехия и Мексико са единствените две държави, които са намалили златните си резерви през август.

През последните години централните банки на развиващите се страни бяха един от основните движещи фактори на пазара на злато. Покупките на ценния метал бяха реакция на бягството от традиционните резервни валути като щатския долар и еврото - тяхната репутация бе сериозно накърнена в резултат на финансовата криза.

Търсенето от страна на централните банкери не само успява да покрие голяма част от глобалното предлагане, но и засилва инвеститорските очаквания, че възходящият тренд на цените ще продължи. Към момента на стоковите пазари една тройунция се разменя за 1 765 щатски долара. За сравнение през май тази година цените се движеха на нива от около 1 550 долара. Изминалото тримесечие донесе печалби и за останалите ценни метали. От края на месец юни досега среброто добави 24% към стойността си, а платината поскъпна с 13 на сто за същия период.