МВФ може да понижи прогнозата си за глобалния растеж през октомври

Развиващите се икономики губят инерция, заяви изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард.

25.09.2012 | 16:01
МВФ може да понижи прогнозата си за глобалния растеж през октомври

Международният валутен фонд ще понижи прогнозата си за глобалния растеж през октомври. Причината е несигурността дали европейските лидери ще удържат на обещанието си да се справят с кризата в еврозоната, заяви изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард, цитирана от Reuters.

„Все още прогнозираме постепенно възстановяване, но глобалният растеж вероятно ще се окаже дори още по-слаб, отколкото очаквахме през юли. През последните 12 месеца прогнозата ни става все по-песимистична“, посочва Лагард. Тя припомни, че през юли МВФ понижи очакванията си за глобалния растеж през следващата година до 3.9%, но запази прогнозата си за 2012 без промяна на 3.5%.

Лагард изтъкна, че дълговата криза в еврозоната крие най-сериозен риск за световната икономика. Според нея обаче „фискалната пропаст“ в САЩ също е заплаха, която не бива да се подценява. Несигурността дали политиците ще се справят с тези два проблема се отразява на икономиката в останалата част на света, уточни тя.

Лагард подчерта, че развиващите се икономики определено губят инерция. Наблюдават се и признаци на умора от продължаващия политически преход в Близкия изток, допълва тя.

Според нея финансовите пазари са обнадеждени от последните развития около дълговата криза, но сега искат европейските лидери да приложат планираните мерки. „Това се е случвало и преди, но възстановяването се е оказвало мимолетно“, предупреждава Лагард.

Тя коментира още, че структурните реформи и фискалните корекции са неизбежни в засегнатите от кризата европейски страни. МВФ подкрепя идеята страни като Португалия и Испания да получат повече време за прилагане на реформите, обясни изпълнителният директор на Фонда.

„Вярваме, че банковият съюз трябва да бъде създаден, колкото е възможно по-скоро, за да може омагьосаният кръг между правителствата и финансовите институции да бъде разрушен“, каза Лагард. „Не сме наивни, знаем, че това ще отнеме време“, допълни тя.